Programlarımızın üst bölümünde yer alan Menü sorgu yönetimi, kullanıcılarımızın hazırlamış oldukları SQL sorgularının belirlenen paremetreler doğrultusunda farklı formatlar şeklinde görüntülenebilmesini sağlar.
Tasarlanan SQL sorgularının içerisine veri tabanında kayıtlı olan tablolardan değerler seçtirilip, sonuçların buna göre analiz edilmesi sağlanabilir.
Ayrıca Menü sorgu yönetimi ile tasarlanan SQL sorguları kullanıcı menülerine eklenebilir, kullanıcılar bazında sınıflandırılabilir.
Şimdi basit bir örnek ile Menü sorgu yönetimi sayesinde ilk kod, son kod ve kod yapısı kriterlerini verebileceğimiz bir stok listesi hazırlayacağız.
Bunun için Menü sorgu yönetimi butonunu tıklıyoruz.
Açılan pencerede bulunan Başlık kısmına raporumuzun görünecek ismini yazalım.
Örneğimiz için basit anlamda stok kartlarımızın ve isimlerinin STOK tablosunda gelebilmesi için bir SQL sorgusu yazmamız gerekmektedir.
Bunun için SQL Server Management Studio’yu kullanabilirsiniz.
SQL Server Management Studio ile yazmış olduğumuz kodu Menü sorgu yönetimi penceresine kopyalıyoruz.
Select sto_kod,sto_isim From STOKLAR
Bu aşamadan sonra Ekle butonun altında bulanan ok işaretini tıklayıp, Tarama kriterleri sekmesinde bulunan Stok kartları tablosunu seçiyoruz. Seçimimiz tamamlandıktan sonra, ekranın sol tarafında parametreler oluşacaktır.
Oluşan parametrelerin detaylarını incelemek için Değiştir butonuna basıyoruz. İlk önce Parametre uzunluğu ayarlanmalı, sonrasında Seçilebilir parametre kutucuğu tıklanmalıdır. Bu aşamadan sonra seçimlerin hangi görünümden yapılacağı ve referans alınacak alanlar belirlenmelidir.
Örneğimiz gereği kriterler belirlenirken çoklu seçime ihtiyacımız olmadığı için Çoklu seçim yapılabilir kutucuğunu işaretlemiyoruz. Fakat F10 zorunlu kutucuğunu işaretlememiz gerekir. Bu kutucuk işaretli olduğu durumlarda stok kartlarımızda kayıtlı olmayan bir stok kodunu manuel yazdığımızda imleç devam etmeyecektir ve bir uyarı karşınıza gelecektir. Bu kutucuk işaretlenmez ise, tanımlı olmayan bir stok kodunu kriter olarak yazdığımızda program raporun sonucunu getirmeye çalışacaktır fakat tanımsız bir kod yazıldığı için ekranınıza herhangi bir bilgi gelmeyecektir. Bu tarz bir durum analizlerinizi yanlış yorumlamanıza sebep olacaktır.
Bahsetmiş olduğumuz kriterlerin detay bilgilerini istendiği taktirde programa manuel de ekleyebiliriz. Fakat programda bulunan Ekle butonu altındaki şablonlar sayesinde tanımlarımızı sıfırdan ayarlamak yerine uygun şablonları kullanarak tasarlayabiliriz.
Şimdi SQL kodlamamızda ufak bir eşleşme yapıp işlemimizi sonlandıracağız. Tasarlamış olduğumuz kriterlerin SQL sorgumuz ile ilişkilerini kurmamız gerekmektedir. Bunun için ekranın sağ tarafında bulunan SQL cümleciğinin son satırına where ile başlayan bir satır ekliyoruz ve hangi alanın, hangi kriterimiz ile bağlanacağını belirliyoruz.
where (sto_kod >=(@P1) AND sto_kod <=(@P2)) OR (sto_kod=(@P3))
Artık tasarımımız hazır. Şimdi sonucu nasıl izleyeceğimizi göreceğiz.
Menü sorgu yönetimi ile tasarlamış olduğumuz sorguların sonuçlarını üç farklı yöntem ile görüntüleyebiliriz. Bunlar sırası ile Rapor, Görünüm ve Küp formatlarıdır.
Örneğimiz gereği yapmış olduğumuz tasarımda herhangi bir değer yani miktar, tutar vs. gibi bir bilgi olmadığı için sorgumuzun sonucunu küp formatında görüntülememizin bir anlamı bulunmamaktadır.
Rapor seçeneğini tıklıyoruz ve kriterlerimizi girip, sorgumuzun sonuçlarını görüntülüyoruz.
Görünüm seçeneğini tıklıyoruz ve kriterlerimizi girip, sorgumuzun sonuçlarını görüntülüyoruz.
Örneğimizi biraz daha detaylandırıp stok listemizde stok ana gruplarını ve stok depo miktarlarımızı görelim.
Bunun için SQL sorgumuza bir iki alan ilave etmemiz gerekiyor.
Select sto_kod AS[STOK KODU],sto_isim AS [STOK ISMI],
dbo.fn_AnaGrupIsmi(sto_anagrup_kod)AS [ANAGRUP ISMI],
dbo.fn_EldekiMiktar(sto_kod)AS [ELDEKI MIKTAR]
From STOKLAR
where (sto_kod >=(@P1) AND sto_kod <=(@P2)) OR (sto_kod=(@P3))
Rapor seçeneğini tıklıyoruz ve kriterlerimizi girip, sorgumuzun sonuçlarını görüntülüyoruz.
Görünüm seçeneğini tıklıyoruz ve kriterlerimizi girip, sorgumuzun sonuçlarını görüntülüyoruz.
Küp seçeneğini tıklıyoruz ve kriterlerimizi girip, sorgumuzun sonuçlarını görüntülüyoruz.
Artık SQL sorgumuzun sonuçlarını Küp olarak da izleyebiliriz. Dilersek kübümüzde alt grup detaylarına göre analizimizi boyutlandırabiliriz.
Menü sorgu yönetimi ile tasarlamış olduğumuz SQL sorgularına ait script’leri program menülerimize de ekleyebiliriz.
Stok yönetimi üzerinde mouse'umuzun sağ tuşunu tıklıyoruz. Menü ekle \ Bir alt seviyeye son menü olarak seçeneğini seçiyoruz.
Stok yönetimi menüsünün altına Yeni menü isimli bir menü eklenecektir.
Yeni menü seçeneği üzerinde mouse’umuzun sağ tuşuna basıyoruz ve karşımıza gelen listeden dilersek; Görüntü sorgu dosyası bağla, Veri kübü sorgu dosyası bağla ya da Rapor sorgu dosyası bağla seçeneklerini seçerek işlemimizi sonlandırıyoruz.
mikro efatura, mikro e-fatura, mikro edefter, mikro e-defter, Mikro Bayi, Mikro Bayii, Mikro v15, Mikro 15, Mikro Destek, mikro yazılım, mikro yazılım bayi, mikro yetkili satıcı, mikro bayileri, mikro programı, mikro yazılım, mikro yardım