Kuruluş programındaki Veri analiz küpleri bölümüne eklenen küp tasarım formunun amacı; kullanıcılarımızın kendi veri analiz küplerini basit ve kolaylaştırılmış bir ekran yardımı ile tasarlamalarına yardımcı olmaktır.
Kullanıcılarımız, küp tasarım formu ile kendi veri analiz küplerini tasarlamanın yanı sıra, oluşturmuş olduklar veri analiz küplerinin belirlenen saatlerde ve tarihlerde otomatik güncellenebilmesini de sağlayabilirler.
Küplerin tasarımı esnasında, program tarafından oluşturulmuş şablonları kullanabilirler. SQL sorgulaması ve programlaması konusunda bilgi sahibi olan kullanıcılarımız hazırlamış oldukları SQL sorgularını da bu ekran sayesinde kullanarak veri analiz kübüne çevirebilirler.
Şimdi basit bir veri analiz kübü nasıl oluşturulur ve otomatik olarak nasıl güncellenir, örnekler ile göreceğiz.
Küp tasarım formunu ilk kez açtığımızda karşımıza program tarafından yüklenmiş olan şablonlar gelir. Bu şablonlar sayesinde hızlı bir şekilde veri analiz kübü tasarlanabilir. Bu şablonlarımız sırası ile; satış, satın alma, alış faturaları, satış faturaları, alınan siparişler, verilen siparişler, kıymetli evraklar ile ilgili analizleri, boyutları ve değerleri görebileceğimiz şablonlardır.
Şimdi firmamıza özel bir satış analiz kübü tasarlayalım;
Satış analiz kübü üzerinde sağ tuş yapıp yeni küp ya da F3 tuşuna basalım.
Program, Satış analiz kübü (1) isimli yeni bir kübü otomatik olarak oluşturur. Örnek olarak Alt gruplar bazında detaylı miktarsal ve tutarsal satış rakamlarını veren bir analiz tasarlayalım. Oluşan kübün başlığını Küp adı kısmından istediğimiz şekilde değiştirebiliriz. Küpte görmek istediğimiz boyutları ve değerleri kübümüze eklememiz gerekir. Boyut olarak Alt Grup seçeneğini çift tıklıyoruz. Değer olarak da sırası ile Miktar ve Tutar (Yerel döviz) seçeneklerini çift tıklayarak pencerenin alt kısmına gelmesini sağlıyoruz. Sakla butonuna basarak kübümüzü ve yapmış olduğumuz ayarları saklıyoruz.
Tasarlamış olduğumuz kübü çalıştırmak için, imleç ilgili kübün üzerinde iken sağ tuş ya da F9 tuşuna basmamız yeterlidir.
Küp tasarım formu ile tasarlanan veri analiz küpleri çalıştırıldıkları an oluşan verileri kendi içlerinde saklarlar. Bu durumda geçmişe yönelik analizleri görmek istediğinizde bilgiler hareket dosyalarından tek tek hesaplanarak gelmeyeceği için çok daha hızlı bir şekilde görüntülenecektir.
Küpler çalıştırıldığında karşınıza bir uyarı ekranı gelecektir. Burada Hazır dosyayı yükle seçeneği seçilir ise program en son analiz edilen verileri getirecektir ve verilerin ekrana geliş süresi çok hızlı olacaktır. Analizi yeniden çalıştır seçeneği seçildiğinde ise veriler ile ilgili hareket dosyaları tekrardan taranacaktır ve doğal olarak görüntünün gelmesi biraz daha yavaşlayacaktır.
Verileriniz ile ilgili yeni bir giriş veya değişiklik bulunmuyor ise, örneğin 2010 yılı verileri artık değişmiyor ise ve 2010 yılını kilitleyip kapattıysanız, 2010 yılı ile ilgili analizi yaparken her seferinde Analizi yeniden çalıştır seçeneğinin seçilmesi yanlış olacaktır. Bu durumda SQL sunucusu gereksiz yere zorlanacak ve zaman açısından kayıplar olacaktır. Bu tarz durumlar için analiz bir kez çalıştırılıp daha sonrasında Hazır dosyayı yükle seçeneğini kullanmak doğru olacaktır.
BİRDEN FAZLA VERİ TABANINA AİT BİLGİLERİN TEK BİR VERİ KÜBÜNE GETİRİLMESİ
Tasarlamış olduğumuz veri analiz küplerinde aynı küp içerisinde birden fazla veri tabanını analiz edebiliriz. Sistemde açılmış olan tüm şirketlerin satışlarını birleştirip tek bir veri analiz kübüne bu bilgileri getirebiliriz. Bunun için yapmamız gereken tek şey Detaylar sekmesinde bulunan Diğer veritabanları alanını doldurmaktır. Bu alana birleştirilecek olan şirketlerimizin kodlarını aralarında noktalı virgül (;) olacak şekilde yazmamız yeterli olacaktır.
VERİ ANALİZ KÜPLERİNİN OTOMATİK GÜNCELLENMESİ
Tasarlanmış olan veri analiz küpleri belirlenen zaman dilimlerinde, otomatik olarak güncellenebilmektedir. Örneğin analiz boyutu uzun bilgilerden ve çok fazla değerden oluşan bir küp tasarlanmış ise, bu veri analiz kübünün gün içerisinde çalıştırılması sistemimizi yorup, yavaşlatacağı gibi raporun sonucunu görmemiz açısından da gereksiz zaman kaybı yaşamamıza neden olacaktır. Bunun yerine küplerimizi, sistemin rahat olduğu zaman dilimlerinde örneğin geceleri otomatik çalışmasını sağlayabiliriz. Bu metot sayesinde, gündüz masa başına geldiğimizde binlerce veriden oluşan bir analizi tek bir tıkla ve çok hızlı bir şekilde görüntüleyebilme şansını elde etmiş oluruz. Bu uygulamayı devreye alabilmek için ilk öncelikle ilgili veri analiz kübü üzerinde iken Detaylar sekmesini tıklayıp otomatik güncelleme için gereken takvim ayarlarını yapmamız gerekmektedir.
Bu aşamadan sonra firma bilgilerimizin bulunduğu klasör içerisinde bulunan Mikroservices.exe’yi çalıştırmamız gerekir. Bu ekranda ilk olarak bağlantı ayarlarını yapmamız gerekmektedir. Bunun için Mikro veri tabanına bağlan seçeneği tıklanır. Ayarlar penceresi açılacaktır. Daha sonra Bağlantı cümlesi sihirbazını tıklıyoruz. Veri bağlantısı özellikleri isimli yeni bir pencere açılacaktır.
Bu pencerede sırası ile bağlanacak olduğumuz SQL sunucusu ve bağlanacak olduğumuz veri tabanını seçiyoruz. Bu alanda veri analiz kübünü tasarlamış olduğumuz veri tabanını seçmemiz gerekir. Örneğimizi TEST isimli veri tabanından gerçekleştirdiğimiz için TEST veri tabanını seçiyoruz. Tamam butonuna basıp devam ediyoruz. Ayarlar penceresi karşımıza gelecektir. Bu pencerede son olarak raporların güncellenebilmesi için yetkili Mikro kullanıcı kodunu ve şifresini yazıyoruz. Bağlan butonuna basarak devam ediyoruz.
Artık aktif olmayan diğer butonlar da aktif hale gelmiştir. Daha sonra "Servisi başlat" butonunu tıklıyoruz. Artık mikroservice aktif haldedir. Tasarlamış olduğunuz veri analiz küplerinizi belirlenmiş olan tarihlerde ve saatlerde kendilerini otomatik olarak güncelleyecektir.
Oluşturulmuş olan veri analiz küplerini Karar Destek Sistemi altında bulunan Küp tasarımları görüntüleme (039950) numaralı menüyü çalıştırarak görüntüleyebilirsiniz.
mikro efatura, mikro e-fatura, mikro edefter, mikro e-defter, Mikro Bayi, Mikro Bayii, Mikro v15, Mikro 15, Mikro Destek, mikro yazılım, mikro yazılım bayi, mikro yetkili satıcı, mikro bayileri, mikro programı, mikro yazılım, mikro yardım